Csuklós pánt

Csuklós pánt a megfelelő csukódásért


A csuklóspánt, vagy más néven zsanér az a csuklós, azaz összecsukható, hajtható résszel is rendelkező vasalás, amelyet különnöző ajtók megtartására, felfogatására terveztek. Ezek a fajta vasalatok már nagyon régen megjelentek, különböző változatait pedig különböző területeken használták. A csuklós pántok lehetővé teszik, hogy az ajtókra és a keretekre vagy falra szerelve a csukló mentén nyíljanak és záródjanak a háztartásunkban megtalálható különböző szekrényajtók. Szárnyas ajtókat már az ókorban is használtak, de főleg csak főbejáratoknál, a belső terekben az ajtókat szőnyegek és függönyök is helyettesíthették. Manapság ez a fajta megoldás már nem túl praktikus és nem is igen használt, főleg nem Európában. 

Természetesen a bejárati ajtók felfüggesztéséhez ma már sokkal erősebb, merevebb és biztonságosabb eszközöket alkalmaznak a szakemberek. A pántok azonban továbbra is jó szolgálatot tehetnek nekünk régebbi házak belső tereiben elhelyezett ajtóknál, szekrényajtóknál.

Diópántoknál mindig ügyelni kell, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Nem mindegy ugyanis, hogy kifelé vagy befelé nyíló ajtókra szeretnénk őket felszerelni. Ezzel szemben a csuklóspántok univerzálisak, csupán a megfelelő méretet szükséges kiválasztanunk a biztos sikerhez. 


Pánt kiegészítő termékek

A különböző pántok felhasználásához igénybe vehetünk a szegek helyett és mellett csavarokat is. A csavarokat mindig az alapján válasszuk ki, hogy milyen felületbe szeretnénk rögzíteni velük. Faanyagokba facsavarokra, míg gipszkarton anyagokba gipszkarton csavarokra lesz szükségünk. A megfelelő méret sem mindegy! A csavarok nevében az első szám a csavartest átmérőjét, míg a második szám a csavartest hosszát jelöli. Ezek alapján az adatok alapján könnyen meg fogod tudni te is határozni, hogy milyen nagyságra lesz szükséged. 

A különböző csavarokhoz különböző bit behajtókra és tiplikre is szükséged lehet. Szerencsére ezeket az eszközöket, kötőelemeket is beszerezheted nálunk egy helyen, online. 

#2022 #minden jog fenntartva #mail